Paniekstoornis: de cijfers in Nederland

grafiek_omlaag

In Nederland hebben ongeveer 1,1 miljoen mensen een angststoornis. Onder vrouwen komen angststoornissen vaker voor dan onder mannen en het komt in alle leeftijden voor. In de leeftijd van 25 tot 44 jaar komt een angststoornis het vaakst voor. Onder kinderen, pubers en adolescenten komt de sociale fobie, specifieke fobie en de gegeneraliseerde angststoornis het meest voor. De paniekstoornis komt weinig voor onder adolescenten. De gegeneraliseerde angststoornis treft  ouderen het vaakst.

Paniekstoornis
In Nederland heeft 19,6 procent één of meerdere angststoornissen gehad. De paniekstoornis komt bij 3,8 procent voor en staat daarmee op een vierde plaats van meest voorkomende angststoornissen. De paniekstoornis komt per 1000 inwoners voor bij 9,8 mannen en 15,4 vrouwen. 10 procent van de mensen in Nederland heeft wel eens een paniekaanval gehad.

Mensen met een paniekstoornis hebben vaak ook last van andere psychische stoornissen. 60 procent heeft naast een paniekstoornis ook last van andere psychische klachten in het zelfde jaar. Dit is bij 26 procent een gegeneraliseerde angststoornis, 46 procent heeft er een depressie bij en 38 procent heeft een specifieke of sociale fobie.

Je bent dus zeker niet alleen als je last hebt van een paniekstoornis. Als de diagnose paniekstoornis is gesteld, dan is de kans op genezing met medicijnen en/of cognitieve gedragstherapie 70 tot 80 procent.

Have your say