De 5 vreemdste fobieën

phobias-illustrated

Hoewel enkele fobie natuurlijk serieus genomen dient te worden, is het wonderlijk om te zien op welke uiteenlopende gebieden zich angsten kunnen ontwikkelen. Dit artikel is dan ook niet bedoeld om te lachen, maar vooral om inzicht te geven in de complexe psychologische achtergronden die er bij fobieën horen. Naast de eerdere lijst met veelvoorkomende fobieën, nu een opsomming van de meest vreemde angsten.

1. Anthofobie

Een bosje bloemen, altijd goed voor een paar bonuspunten bij je moeder, vriendin of vrouw. Tenzij ze last heeft van anthofobie, wat namelijk een angst voor bloemen is. Een zeer vervelende fobie, want bloemen zijn nu eenmaal overal te vinden, zowel buiten als bij andere mensen in huis.

2. Tetrafobie

Als je leidt aan tetrafobie kun je een carrière in de wiskunde wel vergeten, want hierbij gaat het namelijk over angst voor het cijfer 4. Deze fobie komt echter niet zoveel bij ons voor, maar vooral in Azië. Het woord lijkt namelijk veel op het woord voor ‘dood’ in deze talen en wordt daarom angstvallig vermijden, bijvoorbeeld door na de 3e verdieping in een flatgebouw direct de 5e te bouwen.

3. Cherofobie

In een wereld waarin van je wordt verwacht dat je af en toe eens gezellig aan sociale gelegenheden meedoet, is cherofobie een heel vervelende stoornis. Het betreft namelijk angst voor vrolijkheid en uitbundigheid. Overigens is deze angst vaak wel goed te behandelen, maar wordt er doorgaans weinig over gesproken omdat er weinig begrip voor is van de buitenwereld.

4. Geumafobie

Genieten van een heerlijk diner of goed glas wijn is er niet bij voor mensen met geumafobie, zij hebben namelijk last van angst voor smaken.

5. Arachibutyrofobie

Het is ook fascinerend hoe specifieke sommige angsten kunnen zijn. Mensen met arachibutyrofobie zijn bijvoorbeeld enorm bang dat er pindakaas aan hun gehemelte blijft vastzitten. Gelukkig is een leven zonder pindakaas heel goed mogelijk.

Nog meer fobieën!

phobias-illustrated

Have your say