De angst voor veranderingen

via: inspirerendleven.com

Mensen houden in het algemeen niet van veranderingen, sommige mensen raken zelfs in paniek of worden onrustig. Iedereen kent natuurlijk wel de gezonde spanning bij een eerste werkdag bij een nieuwe baan, het starten van een nieuwe opleiding of wanneer je verhuist. Soms zijn we zo gehecht aan onze vertrouwde omgeving, dat het ons tegen houdt om gelukkig te worden.

Bang om het bekende te verlaten

Vaak denken we dat we bang zijn voor het onbekende, maar van nature zijn mensen nieuwsgierig en zijn we in eerste instantie niet bang om nieuwe dingen te ontdekken. Waar we vaak wel bang voor zijn, is om het bekende te verlaten. Heb je bij je nieuwe baan net zulke leuke collega’s? Gaat het nieuwe huis wel als thuis voelen? Kun je alleen wel gelukkig worden na een scheiding? We zijn altijd op zoek naar zekerheid. Het verliezen van die zekerheid en uit onze comfort zone stappen, is wat veel mensen tegenhoudt om veranderingen door te voeren. Een andere reden dat we bang zijn voor veranderingen, is schuldgevoel. Mensen die de behoeften van andere belangrijker vinden dan hun eigen behoeften, hebben vaak een schuldgevoel als de verandering negatieve invloed heeft op anderen.

ik-identity.com

Neem de regie

De angst voor verandering kan je leven beheersen en je geluk in de weg staan. Het is daarom belangrijk om de regie over je angsten te pakken door ze in kaart te brengen. Waar ben je nu eigenlijk echt bang voor en hoe reëel is die angst? Kijk ook naar eerdere grote veranderingen in je leven: wat hebben die je gebracht? Overheersen de voor- of nadelen? Veel veranderingen brengen pas na een poos het gevoel van bevrijding of geluk. Bedenk wat het doel is van de verandering (zoals gelukkig worden of je verder ontwikkelen binnen je vakgebied) en de termijn waarop je dit doel bereikt wil hebben. Zie de verandering tot slot niet als een belemmering, maar juist als een uitdaging.

 

Have your say