Interieur heeft invloed op welbevinden

zen-interieur

Een goed humeur vanwege je interieur!

Over de jaren heen zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van een interieur op het welbevinden. Daarbij zijn patiënten in zorginstellingen vaak het uitgangspunt. Het welbevinden uit zich in drie gebieden: fysiek welbevinden, metaal welbevinden en sociaal welbevinden.

Herstel bevorderend

Ulrich en Mountjoy (1972) adviseren ziekenhuizen zo te ontwerpen dat ze ondersteunend zijn voor het herstelproces van patiënten. Zo kan het welbevinden van deze patiënten bevorderd worden door stress te verminderen. Een ziekenhuis moet er op letten niet te druk en lawaaiig te zijn, vervelende geuren te vermijden en te zorgen voor een goede verlichting.

Zen in je interieur

feng-shuiMaar hoe fijn is het als je na een drukke dag heerlijk thuis tot rust kan komen. Een omgeving waar je je veilig voelt en lekker kunt ontstressen. Met ‘zen’ in je interieur kun je je zorgen vergeten en genieten van de rust en ontspanning. Een ‘zen’ geïnspireerde ruimte is gebaseerd op een mooie balans tussen binnen en buiten. Het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren is daarbij essentieel. Lees deze tips om te kijken hoe je ‘zen’ toevoegt aan jouw interieur.

Het avondeten is vaak een belangrijk moment waarbij men tot rust komt en er tijd is om de dag te reflecteren en ervaringen te bespreken. In de keuken (of eetkamer) wordt veel tijd doorgebracht. De kamer wordt niet alleen gebruikt voor het eten maar dient ook steeds vaker als werkplek of als rustige ruimte voor het lezen van een boek. Een set van comfortabele eetkamerstoelen is hierin natuurlijk onmisbaar. Zie voor goede inspiratie de Zen Kitchen ideeën van House Beautiful.

Voordat je een muur gaat verven is het misschien goed om te weten wat het effect hiervan op je humeur is. Rood is de kleur van passie, actie en gevaar. Van groen kan je je beter concentreren. En wit laat een kamer groter lijken. Maar pas op, iedere kleur heeft ook een keerzijde. Zo kan te veel geel vermoeiend werken en is te veel blauw deprimerend. Benieuwd naar wat kleuren in jouw interieur kunnen doen? Lees hier het overzicht van de psychologie van kleuren en hun effect op jou en jouw interieur.

Have your say