Paniek bij echtscheiding

behandeling-paniek

behandeling-paniekJe partner vertelt je op een avond dat hij het niet meer ziet zitten tussen jullie en dat hij geen andere optie ziet dan scheiden. Wanneer je dit totaal niet hebt zien aankomen, dan voel je waarschijnlijk verdriet, woede en onmacht. Vaak slaat de paniek toe: je veilige basis is in één klap verdwenen. Daarbij komt dat er ook direct van alles geregeld moet worden: het verdelen van jullie gezamenlijke bezittingen, de verzorging van de kinderen moeten jullie bespreken en misschien moet je wel verhuizen. De paniek die je voelt als je aan de scheiding denkt, kan zich dan zomaar uitten in boosheid. Hierdoor kan de scheiding een vervelend en langdurig proces worden.

Vraag tijd
Je partner loopt waarschijnlijk al langer rond met het idee om te scheiden en is inmiddels aan het idee gewend. Vraag tijd om te wennen aan het feit dat je gaat scheiden. Probeer in die periode ook te accepteren dat je partner wil scheiden. Stel je toekomstbeeld bij, want ook na de scheiding gaat het leven gewoon door. Bedenk alvast voor jezelf wat jij wilt na de scheiding en wat realistisch is. Wil je in het huis blijven wonen, dan moet dat ook financieel haalbaar zijn.

Zoek hulp bij het regelen van de scheiding
Er komt een moment dat de scheiding ook daadwerkelijk geregeld moet worden. Misschien slaat de paniek opnieuw toe. Hierna is de scheiding echt definitief. Ondanks je boosheid en verdriet, moet je zien te voorkomen dat je in een vechtscheiding terecht komt. Schakel daarom professionele hulp in die jullie begeleidt bij het maken van afspraken en alle formaliteiten die bij een scheiding komen kijken uit handen neemt. Hierdoor heb je ruimte om je leven opnieuw in te richten en je emoties te verwerken.

Waar kun je terecht bij een scheiding?
Bij een scheiding komt veel kijken. Om overzicht te behouden zorg je dat je goed geïnformeerd bent over wat er geregeld moet worden. Veel mensen weten immers niet precies wat er allemaal komt kijken bij een scheiding. Op scheidingsprofs vind je alle informatie over het aanvragen van een echtscheiding en zij kunnen jullie helpen bij het maken van afspraken en het regelen van de scheiding. Voor individuele hulp bij de scheiding kun je terecht bij een maatschappelijk werker. De maatschappelijk werker kan je helpen en adviseren om je gevoelens te verwerken en je leven opnieuw in te richten. Zijn er ook kinderen betrokken bij de scheiding, dan kan het zijn dat je het moeilijk vindt om met hen over de scheiding te praten. De website ouders-uit-elkaar biedt tips en praktische handvatten aan ouders om het met de kinderen over de scheiding te hebben.

Have your say