Paniekstoornis als gevolg van pesten

paniek-pesten

Niet alleen gepest worden heeft nog minstens 10 jaar lang gevolgen, ook degene die pesten ondervinden daar nog 10 jaar lang last van. Zo hebben zowel de gepeste als iemand die pest een veel grotere kans op depressie en angst- en paniekstoornissen. Van de kinderen die gepest worden heeft 24 procent een angststoornis als ze halverwege in de twintig zijn. Slecht 6 procent van de kinderen die nooit last hebben gehad van pestgedrag, krijgt last van een angststoornis. Van de kinderen die gepest zijn en zelf hebben gepest krijgt 32% later last van een angststoornis. De kans op een depressie of paniekstoornis is onder hen ook groter en ze denken vaker aan het plegen van zelfmoord.

Het onderzoek werd in de Verenigde Staten uitgevoerd onder 1420 kinderen. Hen werd gevraagd naar de pestervaringen tussen het 9de en 16de levensjaar en de emotionele ontwikkeling werd tot hun 26ste bestudeerd. 1 op 4 kinderen is zelf ooit gepest en 1 op de 10 kinderen heeft andere kinderen weleens gepest.

1 reactie

  1. Anker en Kompas - 21/08/2013 15:08

    Zo zien we maar weer dat pesten voor niemand goed is. Tijdig aandacht aan schenken in het basisonderwijs zou al veel problemen kunnen voorkomen.

    Beantwoorden

Have your say