Verschijnselen

Angst is een normale reactie als er gevaar dreigt, maar angst kan ook ontstaan zonder dat er een echte reden toe is. Op het moment dat de angst heel heftig is, spreekt men van een paniekaanval. Het kan zijn dat je maar één keer in je leven een aanval hebt, maar ze kunnen ook regelmatig terugkeren. Er is dan sprake van een paniekstoornis. Mensen die plaatsen gaan mijden waar de kans groot is op een paniekaanval leiden aan een paniekstoornis met agorafobie.

Verschijnselen
Een paniekaanval ontstaat doordat spanning en angst zich uiten in lichamelijke verschijnselen. Het lichaam maakt het stresshormoon adrenaline aan, waardoor het zich voorbereidt om een snelle reactie te geven bij gevaar. De lichamelijke verschijnselen kunnen variëren van een sneller kloppend hart tot het opeens gaan trillen en transpireren. Sneller ademen, een opgejaagd gevoel en benauwdheid zijn ook bekende verschijnselen. Als dit lang aanhoudt of als het erger wordt, kan de angst de baas over je worden. Je voelt je steeds beroerder, kan niet meer nadenken en rent het liefst keihard weg of kruipt juist weg in een hoekje. Dit wordt een paniekaanval genoemd. Iemand die vaker last heeft van aanvallen, voelt het vaak al aankomen. Een aanval kan een paar minuten duren, maar ook anderhalf uur. Gemiddeld duurt een paniekaanval tussen de 20 en 30 minuten.

Ontstaan van paniekaanvallen
Er zijn verschillende situaties die een paniekaanval kunnen veroorzaken. Op het moment dat je in een gevaarlijke situatie komt en daar zo van schrikt dat je niet meer weet wat je moet doen, kan er een aanval ontstaan. Het kan ook zijn dat je het gevaar overschat waardoor de angst groter is dan nodig. Mensen die snel bang zijn voor ernstige ziektes kunnen bij normale verschijnselen van spanning (zoals versnelde hartslag), zo bang worden dat er een paniekaanval ontstaat.

Er is niet altijd een duidelijke aanleiding voor een paniekaanval. Weinig slaap of oververmoeidheid kunnen van invloed zijn, maar ook het drinken van cafeïne versterkt bij sommige mensen de angstgevoelens. Vaak is er ook sprake van erfelijke aanleg en hebben meer familieleden last van paniekaanvallen.

Uiteindelijk is de oorzaak vaak een combinatie van verschillende factoren die een paniekaanval uitlokken.