Zorgeloos de skilift in

stoeltjeslift-fobie-skilift-angst

Iedereen kent de beruchtste fobieën en angsten wel, zoals vliegangst, de angst voor spinnen of claustrofobie. Eerder schreven we al over de impact van paniekstoornissen op je leven, en hoe dit vaak gepaard gaat met zulke fobieën. Maar er zijn natuurlijk tal van angstgevoelens waar níet vaak over gesproken wordt, en waarvoor je je daarom misschien meer schaamt of het gevoel hebt dat je niet begrepen wordt. Voor één van deze fobieën is er nu een oplossing: Stichting VALK, bekend van de behandeling van vliegangst, begon november 2013 met hun trainingen tegen stoeltjesliftangst.

Stoeltjesliftfobie

Naar schatting heeft zo’n 20% van de wintersporters een angst om met de stoeltjeslift de berg op te gaan; een zorg die je hele wintersportvakantie kan bepalen. Volgens Lucas van Gerwen, directeur van Stichting VALK, heeft dit vooral te maken met hoogtevrees en de behoefte om controle te houden. “Vooral als de lift stil gaat hangen, krijgen ze allerlei gedachten. Ik kan er niet uit, wat als ik val, enzovoorts.” legt hij uit in een artikel van het AD.

Door deze stoeltjesliftangst blijven steeds meer mensen thuis van vakantie, of durven ze de berg niet op. Er is ook een groep mensen die tóch de berg op gaat, maar angstig, hyperventilerend en verstijfd op de top aankomt. Niet waar je op zit te wachten tijdens een wintersportvakantie die toch vooral leuk en ontspannend moet zijn.

skilift-angst-fobie

De therapie

Maar dit kan nu dus verleden tijd zijn. In een tweedaagse training in Snowworld te Landgraaf wordt gekeken waar de klachten precies vandaan komen, en krijgen skiliftvrezers training in hoe zij met stress om kunnen gaan. Na de trainingen kunnen deelnemers hun angst hanteren, en de situatie waarin de skilift stil komt te hangen: ze stappen uiteindelijk zelfverzekerd de stoeltjeslift in. Eerst met begeleiding, en vervolgens zelfstandig.

Koos Hendriks, directeur van Snowworld, is ironisch genoeg iemand die kampt met deze stoeltjesliftangst: “Ik ben de enige in Nederland met een zespersoons-skilift, maar daar durf ik zelf niet in.” Hendriks was daarom niet alleen erg enthousiast over de uit te voeren trainingen in Landgraaf, maar meldde zich als eerste aan.

Wintersport

Na therapie hoeft niets je nog tegen te houden om te genieten van een welverdiende wintersportvakantie, en hoef je je in de voorbereidingen nog slechts te focussen op de leuke dingen. Let er bijvoorbeeld op dat je de juiste skikleding draagt, bestaande uit goede onderkleding, warmte-isolerende en ventilerende overkleding, passende handschoenen en sokken. Daarnaast is een helm ook niet onverstandig, helemaal na het skiongeluk van Michael Schumacher eind vorig jaar. Zo ga je zonder angsten én goed beschermd op vakantie, zodat je wintersport zorgeloos en onvergetelijk wordt.

Have your say